Swastika

När vi ändå är inne på stereotyper (eller vi och vi, det här är min blogg och jag som bestämmer men ja ni fattar) så tänkte jag berätta lite om swastikan. Det var också något som jag inte hade förväntat mig att se här nere, även om man i både historian och religionen i skolan fick lära sig att det var en hinduisk symbol. I alla fall innan Hitler förvandlade den till en mödarsymbol.

Jag ska erkänna att jag i början när jag såg den här symbolen kände mig väldigt illa till mods. För mig var, eller rättare sagt är eftersom synen på den inte har förändrats totalt, swastikan en symbol för hat och hemska ideologier som världen aldrig någonsin borde behöva uppleva igen. Men här betyder symbolen istället ”hopp”.

Man ser symbolen minst 20 gånger om dagen på allt från entrén till sjukhus, i tempel, som grafitti och streetart, som armband, på stängsel och grindar och på bilar och motorcyklar (där kan man ju verkligen säga att de behöver hopp med tanke på hur trafiken är här). Och jag blir arg att en sådan nazistisk rörelse kan ha förvandlat en sådan fin symbol för hopp till ett hakkors som bara betyder hat och att alla inte är lika mycket värda. Så sjukt egentligen.

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Processed with VSCO

2 reaktion på “Swastika

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *