Jaipur

Även om jag knappt hunnit vara här i två dagar än och därför inte heller hunnit utforska staden riktigt så är jag redan förälskad i Jaipur!

Jaipur kallas även för den rosa staden tack vare att många byggnader är gjord i en speciell sorts lera. Den här leran är egentligen inte särskilt rosa utan mer i en sorts orange nyans men den är väldigt specifik för just Jaipur och Rajasthan.

Det är en stor stad och en snabb googling visar på att det 2011 bodde strax över 3 miljoner invånare här. Jaipur är Indiens tionde största stad och delstaten Rajasthans huvudstad och har därför en egen liten regering och rikstadshus.

Vägarna varierar kraftigt från vilka områden i staden man befinner sig i. I de finare områdena är vägarna stora och markerade och det finns till och med stoppljus (även om de oftast bara är en rekommendation till att stanna bilen) medan chaufförerna har för vana att låsa bilarna och dra upp fönstren när de kör genom slumområdena, för att inte få in för mycket damm och äcklig luft i bilen och för att undvika att bli rånad.

Det finns en Levi’s och en Puma affär, stora lyxiga hotellkomplex så som Hilton och snabbmatskedjor som inte ens finns i Sverige. Samtidigt så sker det försäljning på skottkärror längs med vägarna, människor som går igenom alla de mängder av stora sophögar som finns i jakt efter mat och annat de kan behöva och hus som inte ens är lika stora som hundlyor.

Det är verkligen en stor och varierad stad det här och jag ser fram emot att få utforska den mer.

En reaktion på “Jaipur

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *