Taj Mahal

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Processed with VSCO

Idag besökte jag Taj Mahal. Så. Himla. Sjukt! Det är liksom ett av världens sju underverk. En byggnad och symbol som hela världen känner till och jag har varit där. Idag.

Dagen började alltså med att vi gick upp tidigt för att vara där vid halv åtta och på så sätt fortfarande kunna njuta lite av soluppgångsljuset, slippa tusentals andra turister och lyckas få till den där typiska turistiga bilden där Taj Mahal speglas i kanalen nedanför som bara är möjligt på morgonen och kvällen innan solen står för högt upp på himlen.

Nu vet jag inte riktigt om ni är nyfikna på vad Taj Mahal egentligen är mer än en ascool byggnad men jag tänker berätta det för er i alla fall för jag tycker det är en riktigt fin berättelse, en riktig Romeo och Julia berättelse typ. Spoiler alert – alla dör på slutet.

Taj Mahal började nämligen byggas 1632 av en kejsare vid namn Shah Jahan till minne av sin tredje fru Mumtaz Mahal som dog under förlossningen till parets 14:e barn året innan. Det sägs att Jahan blev gråhårig över natten på grund av sorg. Mumtaz var Jahans ”favorit” hustru och de hade fått kämpa för sin kärlek eftersom Mumtaz tillhörde ett lägre kast och det egentligen är förbjudet att umgås och framförallt gifta sig med någon i ett lägre kast. Jahan gav Mumtaz smeknament Mumtaz (hennes riktigt namn är sjukt långt) som betyder ”den utvalda för palatset” istället för att kalla henne för typ älskling eller hjärtat. Det ni!

Under de 32 år det tog att bygga färdigt Taj Mahal så arbetade ca 20 000 arbetare där och det anlitades även många arkitekter från i europa och främst Turkiet. För om man kollar noga och känner till arkitekturen så ser man att Taj Mahal och blå mosken i Istanbul är väldigt lika.

Hur som helst så blev Taj Mahal färdigbyggt 1653 och Mumtaz kunde flytta in och få sin sista vila. Taj Mahal är alltså en väldigt stor gravplats. När byggnaden var färdig så började Jahan nästan direkt börja bygga på nästa Taj Mahal fast i svart marmor, detta skulle då bli hans monument och ligga på andra sidan floden från Taj Mahal. Men strax efter att byggandet påbörjats blev Jahan fängslad av en av sina söner som själv ville ta makten (och dödade alla sina bröder för att få den också) och dog sedan i fängelset 1666.

När Jahan dog så fick han äntligen flytta in i Taj Mahal och vilar nu bredvid sin älskade hustru där inne. Snipp snapp slut så var denna saga slut typ.

Det finns så mycket som inte riktigt går att berätta eller beskriva – allt ifrån hur fantastisk symetrin var (perfekt för någon som har en mild grad av tvångstankar som jag) till exempel att det fanns 32 stora gräsmattor framför monumentet, 16 på varje sida och alla lika stora, för att symbolisera året byggande påbörjades till 53 små vattenfontäner i kanalen för att symbolisera året byggandet var klart. Och den helt fantastiska marmorn som allt är byggt av, speciellt den röda marmorn som används till utsmyckningar runt om på byggnaden, den är speciell eftersom den lyser upp ordentligen vid kontakt med ljus tillskillnad från vanlig marmor, det ska alltså tack vare den vara något helt utöver det vanliga (alltså mer än att besöka det nu) att besöka Taj Mahal när det är fullmåne.

Efter besöket där packade vi in oss i vår bil igen och har nu spenderat över sex timmar ute på de indiska vägarna för att komma fram till Jaipur, mitt hem för de kommande två veckorna. Jaipur och volontärhuset förtjänar helt klart ett eget inlägg så det kommer någon annan gång. Inte ikväll eftersom det här tagit närmare två timmar att skriva och jag är så galet trött hela tiden. Tror det främst har med att man blir trött av alla nya intryck, det spelar liksom ingen roll var jag tittar jag ser något nytt hela tiden. Så himla kul men det tar också en hel del energi.

Och jag har tyvärr fortfarande inte lyckats lösa problemet med att ladda upp foton här på bloggen än. Kommer ju verkligen bli en himla ”trevlig” blogg ifall det inte löser sig men jag försöker komma på en lösning på problemet. Men det får också bli en annan dag. Godnatt världen!

Edit: jag lyckades få upp några bilder efter massa meck. Hurra! Lugna bara ner er så kommer fler i natt eller imorgon. :)

En reaktion på “Taj Mahal

  1. Mamma

    WOW!!! Vilka bilder och fantastiskt kul att få reda på historien :)
    Jag har sett Cheops pyramiden och Kinesiska muren – har denna kvar…

    Svara

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *